miercuri, 31 august 2011

Cum Este Iubirea Intre Doi Perusi


Marele Alexander


Multi oameni achizitioneaza un papagal doar pentru ca doresc sa-l invete sa vorbeasca. Aceasta este insa o motivatie gresita pentru ca un papagal este mult mai mult decat o “jucarie care vorbeste” si abilitatile de imitator sau vorbitor nu trebuie in nici un caz sa afecteze dragostea pe care stapanul o daruieste pasarii sale. Fiecare papagal are propria sa personalitate, propriile capacitati si aptitudini si, uneori, chiar si exemplare din speciile renumite pentru abilitatile lor de reproducere a limbajului uman, se dovedesc a fi complet “mute”. Papagalii invata sa vorbeasca datorita faptului ca isi considera stapanii ca fiind semenii lor, cu care doresc sa interactioneze si a caror atentie o doresc. De aceea, un papagal fara companion, ar putea sa vorbeasca mai mult decat un papagal care are un partener si deci, beneficiaza de atentia necesara de la un membru al aceleiasi specii.
Papagalii Marele Alexander se numara printre speciile care vorbesc foarte bine si care pot invata un vocabular impresionant. Cel mai probabil, Marele Alexandru este prima specie de papagali vorbitori cu care europenii au luat contact, atunci cand au fost adusi din India de catre legiunile lui Alexandru cel Mare. Ei pot pronunta cuvinte cu claritate, sunt buni imitatori, sunt foarte inteligenti si pot invata chiar si diverse trucuri. De asemenea, Marii Alexanderi vor imita cu usurinta cele mai diverse tipuri de zgomote, de la soneria telefonului pana la ciripitul altor pasarele. Marii Alexanderi pot incepe sa vorbeasca in jurul varstei de 1 an sau chiar 7-8 luni. Atat masculul cat si femela pot fi antrenati sa vorbeasca, desi se pare ca masculul este mai “priceput”. Cu cat papagalul este antrenat la varste mai fragede, cu atat sansele de succes sunt mai mari. De asemenea, chiar si un Mare Alexander neimblanzit poate vorbi, desi papagalii dresati sunt mult mai usor de “convertit” la vorbirea umana. Unii papagali vor invata sa vorbeasca in cateva saptamani, altii vor avea nevoie de luni sau chiar ani de antrenamente sustinute.


Dresaj Papagali


Dresaj papagali

Cum sa dresam perusii

  Vezi toate articolele despre Perusi

Perusii (Melopsittacus undulatus) pot fi niste animale foarte bune de companie atata timp cat le acorzi timp si afectiune. Ei sunt nativ sociabili, in salbaticie traind in grupuri de 20–40 de exemplare, ajungand uneori chiar pana un numar de 60 de exemplare. Prin urmare, perusilor nu le place sa stea singuri! Pentru a dresa, nu neaparat un perus, ci orice papagal, aveti nevoie de rabdare, afectiune, tandrete, devotament. Cu cat ii acordati mai mult timp, cu atat veti avea rezultate mai rapide.
Inainte de a incerca primul pas de dresaj, va trebui sa acordati perusului sansa sa se acomodeze cu dumneavoastra. Ulterior, puteti incerca urmatorii pasi:
1. Invatarea perusului de a sta pe deget. Indroduceti degetul usor in colivie, mai sus de suportul pe care sta perusul, ideal ar fi la nivelul pieptului (deoarece ei au instinctul de a se sui si nu de a cobori). E posibil ca prima reactie a perusului sa fie aceea de a se feri (din instinct de aparare sau de frica). Daca nu vrea sa se suie pe degent miscati degetul putin pentru ca perusul sa vada ca nu reprezentati un pericol pentru el (miscati-l in jos, departati-l, apropiati-l, ridicati-l). Cand perusul este deja acomodat cu dumneavoastra este foarte posibil ca sa isi foloseasca ciocul pentru a se sui pe deget (deoarece perusii isi folosesc ciocul pentru sprijin).
2. Peste cateva zile cand perusul va sta pe deget, scoteti-l din colivie. La inceput va zbura haotic in camera dar nu va panicati deoarece este un lucru normal. Asezati-va confortabil si lasati-l sa se calmeze. Dupa ce s-a calmat, apropiati-va usor de el si vedeti daca vi se va sui pe deget pentru a-l baga in cusca. Daca nu vrea sa se suie, nu va obositi sa-l prindeti, fiindca mai devreme sau mai tarziu i se va face foame. Daca totusi vreti neaparat sa-l prindeti (desi nu recomand acest lucru deoarece nu le place) ori va apropiati usor de el vorbindu-i incet ori stingeti lumina si acesta nu va mai zbura si atunci veti putea pune mana pe el cu usurinta.

Cum Inveti Ca Nimfa Ta Sa Vorbeasca

Multi oameni achizitioneaza un papagal doar pentru ca doresc sa-l invete sa vorbeasca. Aceasta este insa o motivatie gresita pentru ca un papagal este mult mai mult decat o “jucarie care vorbeste” si abilitatile de imitator sau vorbitor nu trebuie in nici un caz sa afecteze dragostea pe care stapanul o daruieste pasarii sale. Fiecare papagal are propria sa personalitate, propriile capacitati si aptitudini si, uneori, chiar si exemplare din speciile renumite pentru abilitatile lor de reproducere a limbajului uman, se dovedesc a fi complet “mute”. Papagalii invata sa vorbeasca datorita faptului ca isi considera stapanii ca fiind semenii lor, cu care doresc sa interactioneze si a caror atentie o doresc. De aceea, un papagal fara companion, ar putea sa vorbeasca mai mult decat un papagal care are un partener si deci, beneficiaza de atentia necesara de la un membru al aceleiasi specii.
Desi de multe ori sunt prezentati ca mari “vorbitori”, papagalii nimfa nu se numara printre speciile care vorbesc foarte bine sau care pot invata un vocabular bogat. Totusi, papagalii nimfa sunt foarte buni imitatori si fluiera foarte frumos, fiind capabili sa invete chiar fragmente de melodii. In general femelele se rezuma numai la un ciripit usor, masculii fiind mult mai vocali si reusind sa invete si cateva cuvinte sau combinatii de cuvinte (exista totusi si exceptii si s-au inregistrat cazuri de femele care vorbesc). Nimfele vor incepe sa vocalizeze dupa cateva luni de la nastere (4-8 luni) si tot de atunci puteti incerca sa le invatati sa vorbeasca sau sa fluiere diverse melodii. Cu cat papagalul este antrenat la varste mai fragede, cu atat sansele de succes sunt mai mari. De asemenea, chiar si o nimfa neimblanzita poate vorbi, desi papagalii dresati sunt mult mai usor de “convertit” la vorbirea umana. Unele nimfe vor invata sa vorbeasca in cateva saptamani, altele vor avea nevoie de luni sau chiar ani de antrenamente sustinute.
Nimfele vor imita cu usurinta cele mai diverse tipuri de zgomote, de la soneria telefonului pana la ciripitul altor pasarele. Ele sunt atrase de sunetele mai deosebite, care ies in evidenta si nu fac parte din registrul obisnuit de zgomote: amuzante, emotionale etc.

Imblanzirea papagalilor mai batrani sau a celor speriati


Cel mai usor de imblanzit si dresat sunt puii de papagal insa chiar si pasarile mai in varsta ori cele speriate sau traumatizate pot fi imblanzite. Cheia rezolvarii acestei probleme se afla in rabdarea si afectiunea cu care va tratati companionul. Pasarile batrane sau cele traumatizate vor avea nevoie de si mai multa rabdare, afectiune si timp dedicat lor decat cele recent achizitionate.
Foarte important este ca papagalul sa capete incredere in dumneavoastra. Orice animal este reticent fata de om pentru ca ii este teama ca poate fi ranit. Acesta este un lucru instinctiv si natural, care trebuie inteles si tratat in consecinta. O pasare care a fost traumatizata de relatia sa cu omul este si mai speriata! Totul este sa nu va dati batuti si sa incercati pana reusiti, chiar daca procesul va dura luni sau ani de zile. Un papagal bland si iubitor va va recompensa insa din plin eforturile, iar relatia dumneavoastra cu el va fi considerabil imbunatatita.
In principiu, va trebui sa urmati tot pasii descrisi pentru imblanzirea pasarilor recenti achizitionate, pe care ii puteti citi aici. Iata insa si cateva alte trucuri suplimentare, dedicate pasarilor batrane sau traumatizate, care va pot ajuta:
1. Pentru a evita zborul haotic si ranirea pasarii este bine sa ii cupati penele. Adresati-va unui veterinar sau unei persoane care are experienta pentru a efectua aceasta procedura! Cuparea penelor poate produce probleme mari daca nu este efectuata corespunzator.
2. Daca aveti mai multi papagali gazduiti in aceeasi colivie sau voliera va va fi mai usor sa ii imblanziti si dresati daca ii separati si tratati individual. In acest fel papagalul se va putea concentra numai asupra dumneavoastra. Dupa separarea de semenii sai acordati papagalului o perioada de timp de acomodare cu singuratatea si abia apoi incepeti procedura de imblanzire.
3. Papagalii, pasari extrem de inteligente, simt daca va este frica de ei si vor incerca sa se foloseasca de acest avantaj. Incercati sa fiti ferm si autoritar in comportament, fara a fi dur sau agresiv. Nu tipati!

Cum Dresam Pasarile Sa Faca Intr-un Loc

Desi pare greu de crezut, papagalii pot fi invatati si ei sa-si faca nevoile intr-un singur loc. Nu este un lucru foarte greu de realizat insa veti avea insa nevoie de foarte multa rabdare, gentilete si afectiune. Unii papagali vor invata foarte repede, in cateva zile sau saptamani, dar altii vor avea nevoie de luni de-a randul de ”antrenamente”. Acest proces de invatare este unul superior si este necesar ca relatia dintre dumneavoastra si papagal sa fie deja una solida, sa-l puteti atinge si lua pe deget fara probleme.
Desi papagalii tineri sunt mai receptivi la astfel de sedinte de dresaj, papagalii mai batrani pot fi si ei antrenati sa-si faca nevoile intr-un singur loc. Totusi, va trebui sa asteptati pana papagalul implineste minim 4-6 luni pentru ca sistemul digestiv trebuie sa se maturizeze intai.
Iata si pasii pe care trebuie sa-i urmati pentru a va obisnui papagalul sa excrete intr-un loc anume:
1. Studiati in detaliu limbajul corporal al papagalului dumneavoastra
Toti papagalii adopta comportamente specifice inainte de a-si face nevoile si acestea va vor indica apropierea momentului excretiei. Astfel, papagalul dumneavoastra s-ar putea sa-si miste coada sau sa-si desfaca aripile, s-ar putea sa scoata anumite tipuri de sunete sau sa devina nelinistit. Toate acestea (si altele) sunt semne ca momentul excretiei este foarte aproape. 
Acordati-va timp suficient pentru a va studia cu atentie companionul si asigurati-va ca ii cunoasteti foarte bine limbajul corporal si ca puteti recunoaste oricand momentul care anunta ca ei urmeaza sa-si faca nevoile. Acest amanunt este foarte important pentru ca de el depide mare parte a succesului invatarii.
2. Cronometrati intervalul de timp la care papagalul dumneavoastra isi face nevoile
Papagalii de mici dimensiuni excreta in general o data la fiecare 10-15 minute, pe cand cei de dimensiuni mari pot ”rezista” chiar si cateva ore.

Imblanzirea Pasarilor Nimfe (Nymphicus hollandicus)


 El E Riki

Cu cat pasarea (fie ea papagal, perus, canar sau alta specie) pe care o achizitionati este mai tanara, cu atat ea va fi mai usor de imblanzit si dresat. Puii care au fost hraniti de la inceput din mana omului sunt deja obisnuiti cu contactele umane si vor fi mai putin speriati si timizi. Exemplarele mature vor fi mai dificil de obisnuit cu o noua casa si mai greu de imblanzit. Masculii sunt in general considerati mai usor de imblanzit fata de femele, care sunt mai agresive. Insa, cu multa rabdare si perseverenta, blandete si dragoste, puteti obtine rezultate remarcabile cu orice pasare. Nu exista pasari rele ci doar pasari cu care stapanul nu a gasit calea potrivita de relationare sau pasari care au fost indelung traumatizate de contacte negative cu omul.
Pasarile proaspat achizitionate au nevoie de o perioada de cateva zile pentru a se obisnui cu noua lor casa si cu dumneavoastra. In acest rastimp va trebui sa incercati sa nu faceti prea multe zgomote sau miscari bruste in apropierea coliviei, pentru a nu speria pasarea si mai tare. De asemenea, va trebui sa-i vorbiti calm, pe un ton scazut si prietenos. Adresati-i un cuvant sau doua de fiecare data cand va vede si folositi de preferinta aceeasi formula de adresare pentru a o obisnui deja cu o rutina.
Nu eliberati pasarea din colivie in primele zile pentru ca va va fi foarte greu sa o reintroduceti daca nu este obisnuita cu dumneavoastra.
Pentru a avea succes in procedura de imblanzire va trebui sa plasati colivia la nivelul ochilor dumneavoastra intrucat pasarile se vor simti foarte amenintate daca va aplecati peste sau spre colivie. Iata cativa pasi care trebuiesc urmati pentru a reusi sa va imblanziti papagalul, perusul, canarul sau orice alta pasare.